Следвайте Гласове в АИКБ посочи облекчаването на трудовата имиграция и стартирането

...
Следвайте Гласове в АИКБ посочи облекчаването на трудовата имиграция и стартирането
Коментари Харесай

АИКБ: Трудовият пазар в България се нуждае от внос на работна сила и повече програми за обучение

Следвайте " Гласове " в 
АИКБ уточни облекчаването на трудовата имиграция и стартирането на повече стратегии за образование като основни за пазара на труда в България

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за следващ път акцентира потребността от облекчение на режима за импорт на работна мощ и пускане на повече стратегии за образование, в това число на заети лица, като решение на огромна част от проблемите на пазара на труда у нас. Това стана ясно по време на извършена среща с изпълнителния шеф на Агенция по заетостта (АЗ) Полина Маринова. Участие в нея взеха и Кремена Калчева и Лиляна Георгиева, които дават отговор за координацията и контрола на услугите по заетостта и за интернационалната миграция и трудовото посредничество в АЗ.
„ Липсата на човешки запаси е един от двата най-сериозни казуса, пред който е изправен бизнесът сега. Наша съществена цел е да работим за облекчение на трудовата имиграция по образеца на най-хубавите европейски практики. За българските работодатели няма нищо по-добро от локалните фрагменти, само че за жалост тях ги няма на пазара на труда. По данни на Национален статистически институт безработицата у нас е на санитарния най-малко,  под 4% “, съобщи ръководителя на УС на АИКБ Васил Велев.

Членовете на Националния съвет на АИКБ предложиха стратегиите за образования на заети лица да бъдат по-гъвкави, като се даде опция на работодателя да бъде одобряван еднократно, след което в границите на годината да може да получава средства за образование на новонаети и заети лица съгласно потребностите си.

Изпълнителният шеф на организацията Полина Маринова уточни, че през 2023 година се планува сливане на повече финансови тласъци в една стратегия, която работодателите могат да употребяват за наемане на служащи. Тя ще дава и опция работодателите да дефинират и наставник за образование на новонаетите лица, който ще бъде субсидиран от АЗ.
„ Имам упоритост да възстановя активността на Съвета към изпълнителния шеф на Агенция по заетостта, в който разгадавам на вашите мнения и експертиза, с цел да продължим положителната взаимна работа на Агенцията и обществените сътрудници, в частност и с АИКБ. В близко бъдеще се надяваме да дадем своя принос към повишение на заетостта на пазара на труда, защото макар неналичието на утвърден все още народен проект за деяние, още през януари ще продължи реализацията на някои стратегии и ограничения за субсидирана от държавния бюджет претовареност, както и за образования на безработни и заети лица, в това число посредством дуално образование. Предстои до месец пускане и на два плана, финансирани по Програма „ Развитие на човешките запаси “, в това число „ Родители в претовареност “, която е добре позната на бизнеса и на фамилиите с дребни деца, за които по плана се обезпечават детегледачи. Новият план „ Започвам работа “ е с 3 съставния елемент, ориентирани към така наречен неактивни лица, т.е. тези, които не учат, не работят, а и не търсят работа, като няма да има ограничавания във връзка с възраст, престой като незает, съществуване на трайни увреждания и други “, добави още Маринова.
Експертите от Агенцията показаха още няколко благоприятни условия, върху които работят, за облекчение на предприятията при наемане на фрагменти. Сред тях са опцията за електронно сключване и отчитане на контракти и стартирането на образования с ваучери посредством електронна система. 
По време на срещата бяха разисквани идни промени в законови и подзаконови нормативни документи за поощряване на заетостта, за миграцията и трудовата подвижност,  утвърждаване и пускане на Националния проект за деяние по заетостта за 2023 година, както и съответни оферти от страна на браншови организации, членове на АИКБ, по отношение на изменение на Закона за трудова миграция и подвижност, касаещи изискванията за достъп до пазара на труда на служащи - жители на трети страни, опциите за осъществяване на дуални образования за възрастни, въвеждането на повече електронни услуги от АЗ и тяхното разпространение, ограничения за ограничение на измамите от така наречен „ професионални безработни “, „ френска безработица “, сливане на напъните при провежданото от Агенцията по заетостта изследване на потребностите от фрагменти, активиране на неактивни лица и други значими за бизнеса действия.
 
 

 
09 Яну 2023176108 Яну 202322507 Яну 202373806 Яну 202340405 Яну 202327904 Яну 20232715КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231310124 Дек 2022366210 Яну 20236328 Дек 2022793
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР